Наталя Карташова: нова професія завдяки GIZ Ukraine

Зображення

Співпраця GIZ Україна з Сокальським професійним ліцеєм почалась у листопаді 2023 року. Навчальний заклад отримав запрошення на панельні дискусії щодо справедливої трансформації Червоноградського вугільного мікрорайону через призму профосвіти.

Своїми спогадами та емоціями ділиться керівниця ліцею Наталя Карташова:

  • Було дуже цікаво. Навчальний рік у ліцеї розпочали з того, що затвердили стратегію розвитку закладу на 5 років. Проте було відчуття, що потрібно було щось нове. Ми вже анулювали ліцензію багатьох професій, тому що не користуються популярністю. Натомість, вводимо нові. Одна з останніх – це кухар – кондитер. Діти багато вчаться і практикують. Ось наприклад, ми робили кейтерінг під час форуму «Tech startup school». Це дуже популярна професія. Проте я розумію, що потрібні зміни, а які зміни це мають бути – незнаю. На цій панельній дискусії почули від Вадима Табакери swot-аналіз Червоноградського району. Говорили про потребу ринку праці. Певні спеціалісти є затребуванні вже сьогодні, коли шахти ще працюють,а коли закриють потреба у них буде ще більшою.

Перше місце – столярі, мебельники і т.д. Мебельна галузь дуже розвинута у регіоні. Друге місце - потреба у м’ясниках. Станом на сьогодні,  у нас досить розвинутий м’ясопереробний напрям. Відтак, ми з колегами вночі шукаємо стандарти, дивимось як називається професія і на ранок все напрацьовуємо.

Існує три основних напрямки – обвалювальник м’яса, жилувальник і виробник м’ясних напівфабрикатів.

Ключове, що сказав Вадим Табакера, що ми експортуємо нашу українську сировину закордон, але імпортуємо сюди готові ковбаси, сосиски і таке інше. Тобто з цьоми ми з колегами зрозуміли, що можемо навчати студентів на м’ясопереробних підприємствах, а також починати напрацьовувати виробництво м’ясних напівфабрикатів. Процес ліцензіювати професію був довгий: ми на початку грудня до Ліцензійного комітету Міністерства освіти подали пакет документів, а наприкінці січня  отримали вже ліценцію. І вже з 1 вересня можемо набирати групу на професію – «Обвалювальник м’яса, виробник м’ясних напівфабрикатів».

Ми починаємо працювати вже. Ввели для кухарів модуль «Обвалювання м’яса». В області таких спеціалістів ніхто не готує. Купуємо тушки і діти вчаться працювати з ними.

Також у нас є співпраця з підприємством «Єврокомерс». І вже перші 5 дітей йдуть навчатись на виробництво. Тобто, теорія вивчається у нас, практика - на підприємстві.  «Єврокомерс» має додаткову робочу силу, оплачує заробітню плату. Таким чином ми почали співпрацю. З 1 вересня будемо набирати таку групу за дуальною формою навчання. Група 20 чоловік,  30 % навчального процесу – це є у нас (загальноосвітні предмети), а 70 % виробничого процесу. Також, отримавши ліценцію, в ліцеї будемо пробувати розвинути напрям виробництва м’ясних напівфабрикатів. Залишилося купити лінію з виробництва. Зараз вивчаємо це питання.

Я жартую, що хресними батьками цієї нової спеціальності будуть Галина Литвин та Вадим Табакера.

У четвер, 21 березня – День відкритих дверей в ліцеї. Будемо вперше презентувати цю професію.

Пані Наталя разом із командою GIZ Україна у грудні побувати у Німеччині. Своїм досвідом ділиться також:

  • Вражало абсолютно все. Одне з перших, що я впровадила із закордонного досвіду – розклад занять на телевізорах. Також багато інших речей зараз в нас в процесі втілення.

GIZ Україна втілює великий проект на базі ліцею – утеплення фасаду гуртожитку.  

  • Окрім того, що наш гуртожиток є з середини сучасний, в нас гарні кімнати, то ми утеплюємо ще ззовні. Встановлюємо сонячні панелі. Ми самі будемо мати можливість генерувати світло. Сонячну станцію ми ставимо на даху гуртожитка.

.